Saturday, March 24, 2012

Fikir-fikirkan lah..

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Yaya cuma nak kongsi satu situasi keadaan kita sekarang..yg kadang2 terlepas pandang dan terlepas kata sampai xperasan dah tersinggungkan hati org..

bukan! bukan niat nak melepaskan geram, cuma nak bg sedikit buah fikiran untuk korg fikir sndr mana yang betul dan mana yang salah..

satu hari ni, lepas yaya jalan-jalan kat kampung dengan kawan-kawan, yaya bertiga. yaya, A dan B..yaya pergi hantar A balik sbb dah petang waktu tu..maka terjadilah perbualan ini dalam kereta..

Yaya : Kita keluar bandar jom weekend ni..
A : Jom2, dah lama x tengok wayang sama2 kan..
B : Alaa, xnak la join..aku skrg dah tak tengok wayang dah..buat dosa je..
Yaya : Tang mana pulak yg kita "buat dosa" ni, tgk wayang dengan perempuan semua
kot..Herm ikut kau lah, klw x nak nti kite x payah la pegi wayang.kita pegi
shopping ke?
B : Ok la..apa kata kita pegi karaoke? dah lama aku x karok..
A : Aku ni suara sedap sgt la nak karok, haha..
Yaya : Aku pun xminat karok la, takpe kita pegi jalan2 je la..
B : Ok cun! xpe karok nti aku g dengan "bf" aku je la..
Yaya : (Manusia2~)

Agak2 paham tak apa yg yaya cuba sampaikan? kenapa mesti kita nak pertikaikan dosa pahala bilamana kita sendiri sedang buat perkara tu.. I don't mean that nak nasihat and tegur org tu salah..malah perkara baik tu..

Sangat-sangat digalak kan untuk kita sama-sama nasihat sesama kita, tp pernah tak kita tengok dan check balik samada perkara tu pernah, sedang atau akan pada berlaku pada kita. Bukanlah bermaksud yaya kata hanya orang baik je boleh nasihat orang lain..

Tapi cuba anda fikir macamana kita nak terima nasihat yang 'baik' tu tapi pada masa yang sama org yang menasihati kita tu sedang melakukan perkara yg dinasihatkan kepada anda..bagaimana agaknya anda rasa?..Wallahualam..
Moga-moga kita terhindar daripada perkara-perkara yang sebegitu..amin..

p/s : Fikir-fikirkan la..

Thursday, March 22, 2012

TANDA-TANDA HATI YANG MATI

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

sekadar nak berkongsi ni, terbaca kat FB ni.. jom sama2 amik iktibar dan muhasabah diri.. sama2 kita mulakan perubahan sedikit demi sedikit tapi mudah-mudahan berkekalan. InsyaAllah..
jom kita tgk ape tanda-tanda bila hati kita dah mati :

1.BERANI MENINGGALKAN SOLAT.

2.Tenang Tanpa Merasa Berdosa Padahal Sedang Melakukan Dosa Besar.

3.Tidak tersentuh Hatinya bahkan menjauhi Ayat-ayat Al-Quran.

4.Terus menerus Melakukan Maksiat.

5.Sibuknya mengumpat dan buruk sangka.

6.Sangat Benci Mendengar Nasihat Yang Baik Dan Benci Pada Ulama'.

6,Tidak Ada Rasa Takut Akan Peringatan Kematian,Kuburan Dan Akhirat.

7.Gilanya Pada Dunia Tanpa Peduli Dosa.

9.Senang Melihat Orang Susah Dan Menderita dan Benci Melihat Orang Senang.

Me Is In Relationship With...........

Assalamualaikum semua..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. 

Cube dengan ikhlas jawab dalam hati kat sini sape yang sedang dilamun cinta?? hehe..biar Allah je yg tahu ye, lg2 kalau sesiapa yg hanya dpt melihat si "dia" dr jauh je.. besar tau pengorbanan org yg menahan hawa nafsu ni..yaya bukanlah org yg layak bercakap tentang hukum hakam ni.. tp pengalaman boleh mengajar kita jadi dewasa, ajar kita jadi manusia yang lebih matang. bak kata shbt2 pengalaman ni adalah pelajaran paling berharga yg kita x boleh dapat dr pendidikan formal. sesiapa yg pernah ter"bercinta" zaman2 dulu kala, tahniah yaya ucapkan kerana anda berjaya menguatkan hati anda untuk kembali pada title single..tahniah3!!! bukan senang kan?? perjalanan yg perit utk ditempuhi..bak kata org yg patah hati, nak mencintai seseorang kita hanya perlukan seminit tp nak melupakan org yg dicintainya itu boleh jd seumur hidup. betapa penangan cinta ni sgt dasyat..Allah Allah..buat sang pencinta Tuhan yang Maha Satu Tiada Dua nya, yakin la pada janji Allah..

cuba sematkan kata2 semangat ni pada hati kita untuk kuatkan hati bila rasa patah hati tu datang :

-Jika kita berubah untuk menjadi baik kerana Allah, Allah akan menghantar orang-orang yang baik untuk bersama-sama kita..InsyaAllah..

-Do not love the one who doesn't love Allah. If they can leave Allah they will leave you..

-Allah has already written the names of your spouses for you. What you need to work on is your relationship with Allah. He will send her/him to you when you're ready. It is only a matter of time.

Kawan2, bacela jugak blog ni..InsyaAllah anda akan lebih berlapang dada. Allah kan ada.. ^__^

selamattinggal
ada jugak tip bagi mereka yang kepingin menjauhkan diri dari cinta dunia. kat sini2, saye rase anda2 tahu blog ni.tp mana tau terlepas pandang ke, jom bace!
Kunfayakun

p/s : suke konklusi blog tu " cuba kau bercinta dengan Allah, sebab Dia takkan mungkin buat kau kecewa"

Tuesday, March 6, 2012

Entry ini tajuknye merah oren!

Assalamualaikum...

Entry ni tajuk die merah oren sbb nak cerita tntg family day ktorg mase raye cine aritu..dah lame bru nak post, dah berhabuk pun citenye..em, tema family day ni 1st day merah dan 2nd day wane oren..oh suweet la..sangat3 seronok sbb sume ktorg x kenal, pastu boleh je masuk sbb dorg mmg giler2 (bukan gilerr oke?).. oke la malas sudah nak menulis, kite tgk gmbr jela k..hee...

p/s : urutan peristiwa adalah dari gmbr paling akhir..hehe

Ayahanda Jamal+Bonda Jasmah+Ayahanda Nashuri+Bonda kak jijie(xtau name ne..)
adek beradik yg sengal!
 Gmbar Famili Day yg super owesome!!
 oke due org ni mmg sgt over ye, harap paham!




 tgk tu baju yg paling laen tu saye lah~





Tu dia, juara karok kite..caya la abg wan!!



Ape2 pun doa dulu~




cubit nak??


Gmbr ni sgt owesome!!!



ye saye tahu anda hensem, xpayah la buat muke gitu..
 Tentatif Program~





Berduet katenye!




kayak kemana ktorg pun kemana tah..

 





Adek dan Kakak!













sekian tu saje cerita nye..ade mase jumpe lagi.. ^____^