Monday, April 25, 2011

bagaimana dgn abg dan kakak anda??

Assalamualaikum sahabat2 yaya..
yaya xleh nak tulis pnjg2 entry ni..ni taip entry pun lepas habis study, almaklum la nak final dah kan2..hihi..
cuma nak bgtaw sedikit khabar2 baik yg yaya terima hari ini..
syukur atas segalanya Tuhan Yang Maha Esa..

1. perkara pertama yg yaya dpt tau baru je sblm tulis ni, yaya bukak fb..alhamdulillah nama yaya tersenarai untuk Fasilitator MINDS' 2011..klw xda masalah yg datang, insyaAllah yaya join program ni..program besar UMP ni..semangat2!!

2. Alhamdulillah jga yaya telah selesai ulangkaji 1 subject tu stlh 2 hari cuba utk habiskan..untuk pengetahuan, yaya ni agak kurang sikit bab2 mengingat..jd bnyk persediaan yg yaya kena buat..antara nye ialah sediakan air masak bnyk2 kat sblh (elak ngantuk punya pasal), laptop sudah sleep, kuatkan semangat tuk x tgk katil,haha(part yg paling x bole bla), dan paling penting setting niat tu awl2..baru boleh buat..kan senior2??
tp klw bagi yaya soklan yg kena mengira, 1 hari yaya x tido pun xpe, fav subject dr zaman dolu2 tu..
3. Ibu tercinta yaya alhamdulillah sihat, yaya telefon ibu td sbb tetibe ade org yg masukkan topup..mcm biase la, sape je yg nak topupkan yaya kan..hihi, tu yg terus telefon ibu. seronoknya zaman belaja2 ni ade ibu topupkan, nti dah keje mana nak rase dah. dalam sebulan sekali je yaya topup hp ni.percaya x??haha..cam xsabar je nak balik umah mahu jumpe ibu ayah dan si bOolat saye..wee~

oke done..tp bese2 je kot bg korg x, bahagia tu xdek la mcm dak2 PMR & SPM dpt straight A pun..tp ttp bersyukur tau..

ni lg 1 yg buat yaya bertambah bahagia malam ni..
msg ni yaya anta kat abg long, abg ngah, kakak, ngan kak jijie td..paling cara part abg long balas..
yaya : Salam, abg2 dan kakak2 ku yg tercinta..adik yg tergemok sekali ni mula final exam mgu dpn ni..moga dgn kebaikan hati kalian dapat mendoakan adikmu yg tercinta ni ye..mntk maap jgk yg mane salah silap tu ye..(dgn rase rendah diri msg pun disend -->)

akak : Wasalam. selamat maju jaya! (semangat betul!)
kak jijie : wasalam, hehe okiey adk ku cyg. doa k.jijie sentiasa mengiringi adik k..gudluck n take care. luv u adik...(ala suweet la awk ni)

dan ni jawapan yg paling x boleh bla...bla...bla...

along : aku doakan ko kurus dan dapat jawab soalan periksa n dpt result gempak giler bieber..(hampeh punye abg, igt ko tu kurus ke??)

okela..mase untuk tido..selamat malam semua..jgn lupe doa..mimpi indah2 ye..(kate x nak tulis pnjg tp melerettttt smpai bawah..)hahaha...

p/s : Ya Allah jika aku masih diberi kesempatan untuk hidup esok hari, jadikan hari esok penuh dgn kebaikan dan keredhaanMU..tetapi andainya telah tiba waktu untuk ku, biarkan aku pergi dalam keadaan aku beriman dan taat kepada perintahMU Ya Allah..aminn...

Sunday, April 24, 2011

yaya x HOT??

Assalamualaikum semua..

yaya xnak tulis entry pun ari ni..cume nak kongsi 1 bacaan yg best..especially utk muslimah..ni mmg tabiat yaya sebelum study..bace metro n blog org..hihi..selamat membaca semua..yaya nak final dah ari selasa ni (26/5)..doakan kejayaan yaya ye utk sem ni..utk awk2 semua juga..

saya memang tak " HOT" kat dunia sebab saya tak nak " HOT" dekat Akhirat

 

Saturday, April 23, 2011

Gelabah mana korg kalau final nak tiba?

Assalamualaikum..

mud nak bercerite tntg final exam, rata2 semua IPTA di Malaysia ni tgh musim final exam..xkurang jugak yg dah nak abis kan2..bestnye korg, jelesh2..xpe2, yaya pun akan rase cume lmbt sikit je lg.. ^_^
oke2 yaya nak upload jadual exam..eh2 mane same kite punye exam, laen u kos pun laen..yaya x la hebat mcm korg..haha, merendah diri yg mmg2 sudah rendah ni..
 

untuk pengetahuan semua yaya ade 6 paper sem ni,huww..ni bukan musibah ni ujian nama nya..
dan nmpak x yaya ade satu hari yg ada 2 paper..tahu x dua2 tu killer paper sbb tu sbjct course yaya, networking...mestila korg x tahu kan sbb yaya pn baru kasi tahu ni..arrgghh..pening nye dipikir2 balik..
xpe2, Allah x uji hamba Dia dgn tidak bersebab kan..segala rahsia Allah, hati kena Ikhlas yaya baru berkat ilmu kan2..

Akhirnya, ALL THE BEST buat kawan2 C23&C24, Anak Johor UMP, jugak x dilupakan shbt2 SMTJB, dn rakan2 KMM..anda adalah apa yg anda fikirkan!!

Friday, April 22, 2011

Waktu yg mustajab untuk berdoa..

Assalamualaikum..

Segala urusan kita ditentukan sepenuhnya oleh ALLAH s.w.t. Oleh itu kta harus berusaha dan istiqamah melakukan sesuatu. Selain usaha dan tawakal, doa ialah satu-satunya cara untuk mencapai sesuatu hajat. Ada waktu-waktu tertentu paling mustajab untuk berdoa kepada ALLAH s.w.t. antaranya ialah..

1. Semasa Lailatul-Qadar.
2. Ketika hujan turun.
3. Ketika memulakan dan setelah selesai solat.
4. Ketika menghadapi barisan musuh di medan peperangan.
5. Di tengah malam.
6. Di antara azan dan iqamah.
7. Ketika sujud dalam solat.
8. Ketika iktidal akhir dalam solat.
9. Ketika khatam (tamat) membawa 30 Juz al-Quran.
10. Sepanjang malam, paling utama sepertiga awal dan sepertiga akhir (waktu sahur).
11. Malam Jumaat dan sepanjang hari Jumaat kerana mengharapkan bersua dengan saat ijabah (diperkenankan doa) yang terletak di antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat.
12. Di antara waktu zuhur dan asar dan antara waktu laillahhaillah


" YA ALLAH SESUNGGUHNYA  SOLATKU, IBADAH KU, HIDUPKU DAN MATIKU HANYALAH KEPADA ALLAH. SEGALANYA AKU MELETAKKAN KEPADA MU..."
SESUNGGUHNYA ALLAH SENTIASA MENDENGAR RINTIHAN-RINTIHAN HAMBA NYA YANG SOLEH.

 p/s : insyaAllah,sama2 kita berdoa agr doa kita didengar oleh Allah kerana doa adalah senjata bagi umat Islam..

Wednesday, April 20, 2011

SIMPTOM2 ANDA JAUH DARI ALLAH~

ASSALAMUALAIKUM..

TAHUKAH ANDA ? SESUNGGUHNYA MEREKA YANG BERBUAT DOSA..SENTIASA GEMBIRA..TETAPI DALAM MASA YANG SAMA MEREKA SEDANG MENERIMA PEMBALASAN ALLAH SWT..TETAPI MEREKA TIDAK MENYEDARINYA...

bagaimana nak tahu ?..

 simptom2nya selalu sudah ditunjukkan tetapi manusia tak sedar kerana hatinya gelap , matanya dibutakan , akalnya dipendekkan , dan syaitan sentiasa ingin menemaninya 24 jam sehari..

nauzubillah..

Antara simptom2nya adalah..

1. fikiran serabut,
2. cepat marah..
3. selalu merasa bosan..
4. poket kering....
5. hutang keliling pinggang....
6. datang penyakit ...
7. hilang/pudar kecantikan dalaman dan luarannya...
8. dihina dan dipinggir orang....
9. wajahnya penuh kusut dan kusam...
10. dia senyum dan ketawa di hadapan orang tetapi dia menangis apabila dia sendirian...
11. masalah datang bertimpa2....
12. lambat jodoh...
13. tidak mendapat zuriat...
14. tidak merasa puas...
15. keliru dengan identiti /keinginan dalam hidup...
16. bahagia yang sementara...
18. sering ada penghalang dalam urusan kehidupan...
19. nikmat ALLAH yang sedia ada di hadapannya dilihat satu perkara yang biasa2 sahaja..dan tidak merasa bahagia dengannya...
20. menunaikan tanggungjawab dengan hati yang terpaksa dan tidak ikhlas....

ada banyak lagi..ttp semoga ini dpt membantu kita muhasabah diri dan nilaikan adakah ia berlingkar dlm kehidupan kita.....wallahualam

Jika anda sedar kebanyakannya ada dlm kehidupan, maka cepat2 cari dan usahakan untuk melihat ALLAH, untuk dekat dengan ALLAH, untuk merasai cinta ALLAH..insyallah ia akan membuat kamu sujud bertaubat kpd ILLAHI dan mengubah kehidupanmu buat selama2nya..ameen
  

P/S: dicopy paste dari fb seorg rakan..klw dah bace harap2 jadi ingatan bersama..peace no war!

 

Tuesday, April 19, 2011

Nota Ringkas!

In the end, the love you take will be equal with the love u make~


susahnya kalau hati dah suka!

Assalamualaikum..

skrg ni jam sudah pukul 2.20..
mate dah layu ni tp smpt lg nak taip entry ni..
ni la namanya dah xdek keje buat keje..
em relation dgn tajuk entry??oke2~
oh serius dulu yaya ada minat sorg jejaka ni (ofkos la lelaki dah yaya ni perempuan..)
oke biar yaya namakan dia encix jejaka, classmate yaya je pun..
yaya tahu 1 kelemahan yaya ialah yaya mudah suka pd org yg suka buat baek dgn yaya..
xtahu sejak azali..minat je la, xdek la desperate sgt nak pun.. ^_^
yaya tahu x sepatutnye pun yaya ade perasaan mcm ni, rase berdosa bila difikir2 balik..
istighfar bnyk2 yaya...
em tp disbbkan yaya ni ade prinsip xsuke kcw hak org (ini bermakna encix jejaka dah ade awex larr)..
jadi yaya pun melepaskan die, tp yaya selalu jgk stalker FB die..hehe, gatal..
tp at last die letak pic dgn kekasih hati die, dan bermakna dia tu kepunyaan org dan tamatlah perasaan suke yg pena ada kat encix jejaka ni..
oke la encix jejaka, yaya tau awk x bace..haha ~
tp yaya nak wish jugak selamat berbahagia dgn yg tersayang awk tu..
pliss always stay to be romantic guy for the one u love..haha, mencarut2..

gmbr ini tidak ada kena mengena dengan tajuk diatas..

p/s : sentiasa berdoa agar Allah pertemukan jodoh dgn lelaki yg baek dan beriman..aminn...

Monday, April 18, 2011

Entry ni khas untuk kakak saye..

Assalamualaikum..

Buat kakak tersayang~
sbnr nye dah lame adek nk letak entry ni, tp x taw nape asik tersimpan dlm draft je..
maaf sgt2 akak, bukan nak malukan akak apatah lg nak sakitkan hati akak..
tp adek rase adek ade tggjwb nak bgtaw benda ni kat akak..
mgkin akak rase adek ni boleh buat guraw, isoke klw bab2 laen..adek mmg no 1..
tp kali ni, buat pertama kalinya dlm hidup adek, adek rase adek perlu tegur akak..
cume adek x diberi kekuatan  tuk bgtaw depan2 ngan akak..akak pun tahu klw kite berdua dah ckp gamat dunia kan.. ^_^
benda ni jd masa kita balik aritu, last kita balik umah sama2..
adek x tahu la akak perasan atau x, tp adek lebih lame duk umah dr akak mase balik tu..
adek perasan ibu macam xberapa happy je even kita balik masa tu..tp adek pun terasa la kak..
em kita kan balik kmpg nak jumpe ibu, ape salahnya klw masa yg ada tu kita luangkan utk ibu ngan ayah..
klw nak kira kawan la kak, bila2 pun kita bole jumpa..tp ibu kak, tu la satu2nya..waktu tu la ada ibu kita..
serius adek terasa sgt masa akak balik aritu akak mcm lebihkan kawan2 dr kami..
mgkin akak x perasan tp adek tahu ibu terasa...
akak mmg anak yg baek, dan juga shbt yg baek..
xsalah pun klw akak nak tolong kwn2 tp akak pun tahu kan betapa risaunya ibu bila akak balik malam haritu..
ibu xkan bole tidur klw anak2 die x smpi lg..adek x nak ckp pasal kwn2 akak tp at least akak bole pikirkan kesihatan ibu mcmana..hati ibu mana yg x bimbang anak perempuan maseh diluar dah malam hampir nak kesubuh..mungkin akak x nmpk tu sbgai masalah..
masa adek dah balik sini aritu, adek telefon ibu..ibu ckp, akak pun baru je balik..die balik dr air terjun td pun dah lmbt..
tp tu adek x kesah la, tp yg adek betul2 kecewa mase ibu cakap..
"akak dah makan kat umah kawan td, die jamah je nasi td..lgpun lauk da tggl skit.."
adek tahu ayt last tu x betul pun kakak..tp klw akak punya alasan sndr kenapa semua tu jadi..
its up to u, itu hidup akak..adek xbole dan xkan pernah campur..
cumenya sbgai adek akak cume bole nasihatkan akak dr jauh..
jgn sampai kita guriskan hati ibu dan ayah kita dgn perkara yg kdg2 kita sndr ambil ringan..
klw entry ni sgt2 menyakitkan hati akak, adek mintak maaf sgt2..

Dari adekmu dunia akhirat...

Monday, April 11, 2011

Isteri atau suami lebih penyayang??

Assalamualaikum...
Apa pendapat korg tntg topic ni..mari kita berkongsi pendapat dn pndgn anda..tp ni based on yaya punya pendapat n pengalaman la kan..perempuan ni lebih penyayang dari lelaki tau..nak tau sebab??ni cume dari apa yg yaya perhatikan la, xsempat buat kajian pun :

1. Cube korg perhatikan perempuan kan lebih bnyk simpan gambar suami mereka..kiranya dorg x malu pun la nak gambar sama dgn suami dorg..tp lelaki kan nak cover macho punya pasal, kat wallet pun letak gmbr sorg2..tp si isteri sggup cuci gmbr berdua semata2 nak letak dalam wallet..caye x?cube check..

2. Kalau nak g jalan2 si isteri lebih excited sbb nak g dating la katekan..nak cari baju pun mesti warne lebih2 kurang je..nti baru org kate sweet je dorg ni, pakai baju same2..mase raye pun camtu taw..siyes, xcaye korg tgk la..lagi2 bagi pengantin baru..

 rase sweet je kan dapat cium tangan suami mcm ni..

3. Kalau tibe bufday suami si perempuan ni, die la yg paling sibuk nak sambut bufday.. at least nak bg hadiah ape kat suami terchenta,hadiah pun mesti nk bg best2 punyer..tp lelaki buat2 xtau je kan time bufday isteri, paling hampeh tarikh bufday isteri pun x ingat..ish3...ni betol, xtipu punye..

4. Ape2 yg si suami buat mesti isteri nak taw, sbb isteri ni care taw kat suami..bukan sbb busy body or cemburu buta..bukan ke cemburu tu tandanya sayang, tp jgn la cemburu sgt si isteri yer..makan hati nti taw..tp klw suami kdg2 tu hal isteri x amik taw lansung, sakit ke sihat ke..makan dah ke belum..pelik2~

5. Si isteri x pernah pun kesah kalaw suami dorg xberape nak kemas or x hensem or gemuk or ape2 la yg x berape nak best klw kite yg normal ni tgk..tp dorg tetap x kesah, syg punye pasal taw..tp suami, klw isteri x pakai chantek2, isteri ternaek berat sikit, terkusut sikit die punye perli bukan maen lagi..tegur tetap tegur kate dorg, nak jage standard katenye..pehliss!!

6. Isteri sgt sensitive klw suami panggil mereka bukan dgn panggilan yg selalu suami mereka pggl..contohnya klw si suami selalu pggl mereka baby dn suami bahasakan diri dady, then tetibe 1 hari tu si suami terbhasakan diri saya ngan awk je..owh boleh merajuk seminggu oke!!..parah, tu 1 lagi tanda sayang dorg kat suami sbb dorg cume nak suami dorg je yg paggil dorg dgn pggilan manja mcm tu..klw setakat awk ngan saye tu rase mcm kwn2 pulak kan??..

tu la antara contoh2 yg boleh yaya tulis kenapa si isteri lebih penyayang dari suami..klw anda nak berkongsi jugak sile2, jgn malu2..
p/s : penulisan ni cume berdasarkan pengalaman dan pengamatan dari mata dan hati seorg yaya... xde kaitan dgn sesiape pun..wee~

Wednesday, April 6, 2011

maaf.

Assalamualaikum..

maaf atas kehadiran entry yg tiba2 ni..dan maaf juga untuk entry yg yaya rasekan adalah tindakan yg agak krg bijak..em yaya xtaw kenapa yaya sensitive sgt arini..selama ni klw mereka buat ape2 yg lg OVER pun yaya x kesah tp arini sbb benda yg "kurang besar" ni pun yaya nak kecik hati..by the way semua yg yaya ceritakan dlm sini adalah ape yg yaya rasakan bukan untuk mengaibkan mana2 pihak..yaya rasa yaya ni dah cukup open minded..tp setiap benda yg kita buat tu kita kena fikir dulu apa akibatnya..seriusly yaya sgt2 kecik hati dgn mereka td..bg yaya tidur tu penting bg yaya, klw anda2 adelah rumet sy anda akan taw bile ketika nya sy tidur..sbb tu tolng la beri kerjasama bile nampak yaya tidur, bukan yaya saje org laen pun akan rasa yg sama kot..sbb yaya taw yaya bole bg kerjasama bila anda tidur, ape salahnya anda melakukan benda yg sama..n plis tolong la jgn cakap pasal yaya kat belakang(yaya xtau benda apa), klw ada rasa x puas hati bgtaw depan2..kita slow talk oke..yaya kat katil pun boleh menangis sbb benda ni, mereka x tahu dan xkan pernah tahu..sbb tu yaya xsuke nak tacing2 ni, rugikan diri sndr..hati kita sakit sndr..tinggal lagi setahun kita akn bersama, harap anda dapat tahan dgn diri ini..kepada mereka2 ni maafkan yaya sbb terasa hati dgn kamu..bukan kehendak hati tp nafsu yg menghasut..wahai hati bersabar la..

p/s: kadang2 kita xpernah sedar kesilapan yg kita lakukan sehingga ada orang lain yang akan menyedarkan kan kita bahawa kita ada buat silap dan ambil la masa utk membetulkan kesilapan kita tu..oke my dear~