Saturday, February 26, 2011

Nasib manusia semua ditangan Allah~

Assalamualaikum WBT..
arini yaya dalam mud sedih2 sikit..
dapat call dr akak td, die kate adik mija da kena anta kat Jabatan Kebajikan Masyarakat..
ya Tuhan,kenape boleh jd mcm tu..
tp siapa pulak adek mija tu??
aish la budak comel + pelat yg x pena penat yaya layan..
rindu nye ke die..
mija anak angkat ibu, disebaliknya ada cerita2 pnjg yg x boleh diwar2  kan disini bg menjadi nama baek semua pihak..
cume yg kami taw die budak kecil yg maseh x taw apa2 tp dah melalui kehidupan yg perit dlm usia yg kecil lg..
kalaw la die dpt berfikir dgn matang waktu ni..mesti die akan menyesali naseb diri kan..
perasaan yaya pada die mcm perasaan kamu org yg syg pd adik2 korg..
disebabkan yaya ni anak last yaya xdek adek, dan dtg pulak die dalam diary hidup yaya..
itu perkara indah yg yaya boleh igt..(xdpt byg dpt bgaimana perasaan org bile kehilangan adik kndg).
mcm tu la perasaan yaya pada die..seronok sgt bile die n adik beradik die ade kat umah..
tp disebabkan peristiwa itu...xpela semua dah tersurat di Loh Mahfuz kan..
yaya dan family cume boleh berdoa yang terbaek tuk masa depan die..



p/s : kalaw la ibu nak jaga die lagi, mesti seronok kan..

Wednesday, February 23, 2011

saya ini org yg simple ke?

assalamulaikum semua!!
hari ni hari rabu jd ptg hari yaya free, ade la mase untuk buat entry ni..
rasenye kat UMP ni bahang pilihanraya dah semakin pulih..
almaklumlah semua dah menjalankan tggjawab sbgi mahasiswa yg cakna..(suke la word ni)
haha..oke2 xmasuk poin pun, mukadimah pun bukan..
ape yg yaya nk bgtaw dr tajuk tu ialah yaya ni sgt2 xsuke bersolek a.k.a make up..
but why??..Allah itu cantik dan suka kpd kecantikan~
ellow2, awk2 silap paham nih..yaya xdek la sampai serebeh sane sini orgnye (yaya  seorg yg kemas oke!)..
yaya cume x suke bersolek la..rimas oh!!
plus yaya xnak la make up lebih2 tp yg tgk bukan yg berhak utk yaya..
kecian dorg, buatnye dorg "terpesona" seketika dah berdosa dah kita kan2..
"alah sape yg suruh dorg tgk saye??"
ellow2, dah awk tu chantek xkan xnak tgk kot (xyah nak hipokrit la wahai lelaki2 sekalian)..
sdgkan yaya yg pempuan ni pun suke tgk gurls chantek2, ini lagi la pulak lelaki..
tp yaya pelik oh, tgk kawan2 yaya yg boleh bermake up 24 jam ni (over pulak ayt nih!)..
kdg2 kecian pun ade jgk..org yg dah selalu pakai make up, sekali dorg xpakai muke dorg akn nmpk pelik taw..mcm pucat2 gitu..
ibu yaya selalu tegur,"adek ni cube la belaja2 makeup ckit,tgk kawan2 adek tu"..
alamak! fahami la wahai ibu anak mu ini seorg yg sgt simple (tp bukan pemalas oke!)..
sgt senang taw jd saye..haha~


p/s : kdg2 jeles tgk org chantek2, tp nak wat cmne jiwa saye xkena dgn care mereka2, hehe~ 

SAYA NAK BUAT ORG DISEKELILING SAYA GEMBIRA DAN CERIA BERSAMA SAYA!!




Sunday, February 20, 2011

Ieka to Linda!

Asslamualaikum kawan semua!!
happy2 selalu, senyum sikit??..haa bru comel mcm ni ^_^
hehe..yaya happy ni sbb 1st time dapat tag dari org..haha, kecian kan?
credit to Linda, thanks ya!!

1. upload wallpaper laptop anda gune skrg


2.cerita tntg gambar

gambar ni yaya amik mase Hari Raya tahun lepas..ni jela keluarga bersar yaya..mase ni kak jiji lum bersalin lagi..n 4 org yg baju hijau + biru tu sume anak angkat ibu, tp dorg dah x duduk ngan ktorg dah..dalam gmbr ni ade ibu, ayah, abg long+kak pid, angah+kak jijie+baby dalam perut, akak yg gedik+over, n opkos saye yg cute +gendut..haha~ 

3. upload wallpaper sebelum ini


4. cerita sal gambar lagi..

hadoi..yg bab gmbr ni yaya x taw nape letak gmbr ni..nak cakap gaduh ngan pakwe x jugak sbb pakwe pun yaya x dek..herm mungkin sbb die cam comel2 gitu kot + die sangat tidak menyemak kan..tol x?huhu..

5.nape tukar wallpaper..?

haha..kalaw ni saya taw..sbb yaya sayang family yaya..yaya xsuke cuci gmbr + taruk gmr dalam frame then letak atas meja belaja..jd tu jela yg yaya leh buat..letak gmbar family jd wallpaper so bukak2 lappy je nampak dah dorg sbb yaya ni confirm bukak lappy tiap2 ari..wee~..yela nak jumpe tiap ari sgt impossible kan..tgk gmbr pun jd la..dpt pahala lagi..alhamdulillah..

6.berapa lame dah pakai laptop nih..

yaya rase ade jugak la dalam 2 tahun gitu sbb beli lappy ni mase tahun 1(sem 2) UMP ni.. ni dah tahun 2(sem 2)..betul x?..kalaw salah pun bukan yaya heran,haha..lappy ni antara kesayangan saye taw..boleh demam xdek lappy ni sehari(tipu je).hehe..

7. Apa sy nak buat lepas siapkan tag ni..

saye igt mahu tidur, tp bile mengenangkan mate ni maseh segar bugar yaya igt nak smbg study..rugi pulak mase biar gitu kan..nak tidur konfirm kena golek2 dulu bru leh tido..huhu..

8. apa tujuan saye buat blog

saye buat blog ni mule2 sbb akak saye ajak, haha tipu jer..sbb saye bosan sgt, mase tu sem 1 mane ade keje yg berlambak2 mcm skrg ni kan..jd ape lg yaya mengarutla dlm blog ni..pena jugak yaya pikir mane la taw yaya ditakdirkan xdpt igt masa silam, dgn adenye blog ni yaya leh taw hidup yaya mase lalu ni mcmane kan..walaw yaya x update blog ni tiap ari pun ade jugak la input memori sikit2 kan..padahal blog ni bukan xdek password yg nak kena igt pun, nak masuk lappy yaya ni pun ade password, nak igt mcmane dah klw lost memori..nak tipu pon logic la sikit..haha~

9.berape kali seminggu update blog

ikut kati saye yg giler2 ni..agak2 mase free saye berlambak2 saye buat bnyk2 terus..nti dah kering idea mmg kosong la blog saye+sunyi sepi la kan..nak wat cmne lg..haha..

10. tag 4 org nama


11. apa yang saye tahu pasal mereka

cik ieda - die ni kalaw saye kate x kenal leh mati saye dibuatnye..die ade la kakak saye yg paling saye syg+die sgt chantek pada mate saye..acece..
mimie - yg ni classmate saye..ade lec pggil die cik puteh sbb die ni puteh tahap gaban ar..
eira - saye jumpe die mase kutip sampah same2,haha tipu lagi..die ni kawan MINDS saye..die pun AJK makanan mase tu..die ni terlalu pink..haha!
ina - die ni kuliahmate saye, xkenal benar2 la tp saye tau die suke pink+ungu..harap2 xsilap.wee~

12. 5 perkataan mengenai diriku..

-pink
-loving
-ceria
-kuatcemburu
-menghargai

p/s : sile la menjawab soklan dengan penuh berhemah yer..hehe..

Inventori Gaya Bercinta~

Assalamualaikum semua...
sejak2 demam test dah bermule ni, rase malas nak update blog..
xdek la traffic2 yg yaya nak kejar pun..just kongsi2 hari yaya jer..
melalut sudah..
yaya aritu ade join Kelab Kaunseling dan Kerjaya UMP punya program..
banyak jugak programnya, tp yg sempat yaya join 1 jer..
mase tu nak kul 1 lebih dah, kul 2 ade kelas lg..
jd yaya join slot jawap soklan Inventori Gaya Bercinta ni..
padahal x bercinta pun, ikut pengalaman dulu jer..haha!
ade 60 soklan sume, jd lepas dah jawab tu ni la keputusan nye..
jeng3x..........


Cinta Logikal-PRAGMA
-cuba mencari pasangan yang terbaek untuknya
-menetapkan ciri2 khusus dalam mencari pasangan yang sesuai
-jika sudah ditemui, sbrg kemungkinan untuk berpisah selalunya dipertimbangkan dahulu.
-sabar menangguh hubungan cintanya sehingga mereka merasakan individu yg ditemui memenuhi kriteria..


ade jugak la yg betulnya inventori ni,tp bab menetapkan ciri2 khusus tu xde la xtreme sgt..cume kita nak terbaik buat kita, kenala jugak buat pilihan..kan3...nak hidup bersama sepanjang hayat kot..




p/s : xnak bercinta lagi, nak bawak pulang ijazah & master dulu n hantar ibu ngan ayah naek haji..InsyaAllah..

Tuesday, February 15, 2011

saya membantu ape yang termampu~

assalamualaikum w.b.t..
Salam Maulidur Rasul semua..
apa kabar agaknya iman dan amal kita yer??harap2 maken bertambah hendaknya..
sempena hari kelahiran junjungan besar kita, mari kita ramai2 berselawat pada Baginda..
sesungguhnya sangat beruntung la org2 yang bibirnya sentiasa basah dgn zikir dan selawat..
erm hati tibe2 tergerak nak tulis entry ni lepas search berita ni kat en.google..
yaya igt lg dalam 11 ataw 12 tahun lepas cerita pasal Mohd Syah Abdul Razak ni..
mase tu yaya sekolah rendah lagi.. Mohd Syah telah disula oleh lelaki pemotong rumput pada waktu tu..kejam kan si durjana tu..
rumah die ni dekat je ngan rumah yaya, xsampai 10 minit pun jauhnya..
tp lepas peistiwa malang tu berlaku, ibu ayah kami x bg kuar rumah lame2..
balik sekolah je kena balik rumah terus.. 
yaya takut sgt masa dgr berita ni sbb sgt2 x sangka perkara2 mcm tu boleh berlaku kat tmpt kami..
mase tu kwsn kami mcm kampung je,xdek pape pun yg menarik..
sbb tu terkejut sgt bile pikir2 balik..yaya hampir2 lupe dah cerita ni..
berita2 tu anda boleh baca disini, disini dan disini..

p/s:entry ni bukan tuk mengaibkan tp tuk kite same2 amik iktibar..semoga Mohd Syah sekeluarga tabah dgn ape yg berlaku..igtlah Allah itu Maha Adil..
(kdg2 kita x diciptakan untuk alami sesuatu perkara tu tp kita dicipta untuk mendapat tahu perkara itu supaya kita faham dan amik iktibar drpd perkara itu)

*mari kita berselawat, bukan ari ni je tp jg hari2 yg mendatang..insyaAllah*



Wednesday, February 9, 2011

sekarang ni tgh musim mengawan kew???

salam sejahtera kawan2 semua..
yaya nak meluahkan rase geram ni..dah pendam ni, xtaw nak luah kat sape dah..hei lah..
b4 start menulis ketidak puas hati nya yaya ni nak tnye kat korg betulkew skrg n tgh musim mengawan..??
nape yaya tnye gitu sbb bnyk sgt yaya jumpe org yang bercinta sakan skrg ni..
bukan la yaya jeles, nak mengutuk lagi ade la..
hei laa org laen pun bercinta jugak la..
tp xdek la sakan sangat mcm korg tu..
yg paling yaya x tahan budak2 sekolah plak tu..
hello2!!igt sikit tujuan awk tu pergi sekolah tuk ape..
dah la maseh pakai baju sekolah, memalukan kaum betul la dik..
baek2 org nak respect org terpelajar mcm awk tu jd mati niat da kat situ..
awk pakai pakaian yg melambangkan awk tu org ade ilmu,jgn la buat benda2 xsenonoh mcm tu..
depan2 org pulak tu awk buat, dah xdek rase malu lansung ke dik??
tu konfirm2 la ibu ayah awk x taw kan..
aish ni yg nak marah ni..buat habis duet ibu ayah je hantar awk g sekolah, benda2 x elok yg awk buat..
ubah la sikap tu b4 mende2 yg lagi x elok jd adik2..
yaya ngan awk2 ni harapan bangsa taw, bakal pemimpin..jgn bagi org pandang rendah kat kite, tolongla...


p/s : org Johor pggil dak2 mcm tu agas baru nak naek..kot iye pun agas jgn la over sgt oke!..

Monday, February 7, 2011

CNY!

salam kawan2...
wah lame nya rasa x menaip dekat blog ni..almaklumlah baru2 naek sem kan, azam tgh membara.pulak tu terus smbg cuti raya cina..mmg la meriah hidup lagi2 klw bergelar pelajar kan mcm kami2 ni..macamana sambutan Chinese New Year??bg kaum Cina mesti meriah kan..tp yg lagi meriah kite2 ni la..heboh jugak nak cuti nya..huhu..cuti CNY ni yaya pegi jalan2 kat Kelantan, saje nak lihat negeri org ni mcmana...asik cuti balik negeri sndr kdg2 bosan jugak..tu yg g jalan2..lima ari jugak yaya pg, seronok hidup dikampung ni..meriah org kate, wlw kite ni pun lebih kurg je kmpg nye tp mane nak tgk rumah kayu lg kan kat tmpt yaya..sempat la jugak bershopping sakan..xsah kan dah pg jalan tp x bawak balik ape2..lgpun yaya ni org pempuan, jd nafsu berbelanje ni kuat sikit..hoo laa..perlu ok!
oh penat sudah, layan gmbr saje la yer..

kwn saye kate name masjid ni Masjid Brunei, xtaw la betul ke x..haha~

si Hafi..




keluarga kawan saye..

kat mondok..haa x taw eja..klw salah tlg betulkan yer~




betul kan yaya kate chantek kat sane??!