Monday, January 21, 2013

Moga kita menjadi yang baru ditahun yang baru ~

Assalamualaikum..

Hai gorgeous!! ini entry pertama selepas hampir setahun tidak post apa-apa ya. i like that.!

Selamat Tahun Baru 2013 walaupun dh terlambat nak wish *sgt
Mohon tahun baru ini kita akan menjadi manusia yang lebih cekal, jasmani dan rohani.. aamiin
Ini cerita saya selama tidak mengupdate blog :

1. 10/09/2012

- Memulakan hari pertama internship di T-Systems Malaysia di Cyberjaya selama 6 bulan yang bakal berakhir 22/02/2013, yehaa lagi sebulan saje you olss..

2. oh nothing to display..... harap maaf ya, dah tak ingat sangat apa-apa yg berlaku sepanjang 2012. yang baik jadikan pedoman yang buruk jadikan sempadan..


p/s : wish you full of joys, happiness, love and success in this year. 24/02/2013 ni Maulidur Rasul, mohon memperbanyak kan selawat ya, terutama buat diri sendiri..


Peace and love,

Syafika Jamaludin -_-



Us without ayah....

Friday, May 18, 2012

Buat ayah, tenanglah kamu disana..

Assalamualaikum...

Harini genap 3 minggu ayah pergi.. pada sesiapa yg pernah rasa perasaan ni, waktu-waktu awal sepeninggalan arwah memang macam ni kan..hati ni Allah je yang tahu..kuat mana pun kami, hari-hari juga menangis..ibu? jangan cerita la, memang tak pernah tak menangis..Allah..susah nya nak terima, susah sangat.. arwah pergi sangat tiba-tiba..pergi dengan keadaan yang kami tak sedia..sedih sangat..yaya tak sempat jumpa ayah..mungkin sebab tu yang buat yaya lagi sedih..tak sempat nak cium ayah buat kali terakhir...
Allah kami redha dgn takdirMu, cuma satu yang saya minta, tolong bagi saya kekuatan, tolong bagi ibu kekuatan, tolong Allah yang Maha Esa, kuatkan hati kami sekeluarga untuk menempuh ujianMu ini..kami tahu ada hikmah tersembunyi disebalik semua dugaanMu ini, mohon kekuatan hati buat kami sekeluarga Ya Allah..Tuhan yg Memegang hati setiap hambaMu, ikhlaskan lah hati kami untuk menerima pemergian ayah..
Allah, hanya Engkau yg tahu hati saya ini..sedihnya saya hanya Engkau sahaja yg tahu..
Allah, sungguh saya rindu ayah, sungguh saya rindu mahu dengar suaranya, sungguh saya rindu senyuman ayah..
sungguh ya Allah saya rindu mahu memanggil ayah..sungguh ya Allah saya rindu seorang yang bernama ayah..

Ayah, tenanglah engkau disana...moga engkau ditempatkan bersama-sama orang yang soleh dan beriman..moga kami sentiasa diberi kekuatan dan ingatan untuk sentiasa mendoakan kan mu dan membacakan ayat-ayat suci Al-Quran untukmu..moga engkau dijauhkan dari siksaan kubur..semoga juga kami sentiasa ingat dan diberi kesempatan waktu untuk membacakan surah Yasin untukmu..Ayah..bahagia lah engkau disana..moga engkau ditempatkan bersama-sama para syuhada' dan solihin..Allah..semoga kami diberi kesempatan untuk bertemu lagi di SyurgaMu Tuhan Yang Maha Besar..Allah tenangkan lah ayah disana..aminn..

Saturday, March 24, 2012

Fikir-fikirkan lah..

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Yaya cuma nak kongsi satu situasi keadaan kita sekarang..yg kadang2 terlepas pandang dan terlepas kata sampai xperasan dah tersinggungkan hati org..

bukan! bukan niat nak melepaskan geram, cuma nak bg sedikit buah fikiran untuk korg fikir sndr mana yang betul dan mana yang salah..

satu hari ni, lepas yaya jalan-jalan kat kampung dengan kawan-kawan, yaya bertiga. yaya, A dan B..yaya pergi hantar A balik sbb dah petang waktu tu..maka terjadilah perbualan ini dalam kereta..

Yaya : Kita keluar bandar jom weekend ni..
A : Jom2, dah lama x tengok wayang sama2 kan..
B : Alaa, xnak la join..aku skrg dah tak tengok wayang dah..buat dosa je..
Yaya : Tang mana pulak yg kita "buat dosa" ni, tgk wayang dengan perempuan semua
kot..Herm ikut kau lah, klw x nak nti kite x payah la pegi wayang.kita pegi
shopping ke?
B : Ok la..apa kata kita pegi karaoke? dah lama aku x karok..
A : Aku ni suara sedap sgt la nak karok, haha..
Yaya : Aku pun xminat karok la, takpe kita pegi jalan2 je la..
B : Ok cun! xpe karok nti aku g dengan "bf" aku je la..
Yaya : (Manusia2~)

Agak2 paham tak apa yg yaya cuba sampaikan? kenapa mesti kita nak pertikaikan dosa pahala bilamana kita sendiri sedang buat perkara tu.. I don't mean that nak nasihat and tegur org tu salah..malah perkara baik tu..

Sangat-sangat digalak kan untuk kita sama-sama nasihat sesama kita, tp pernah tak kita tengok dan check balik samada perkara tu pernah, sedang atau akan pada berlaku pada kita. Bukanlah bermaksud yaya kata hanya orang baik je boleh nasihat orang lain..

Tapi cuba anda fikir macamana kita nak terima nasihat yang 'baik' tu tapi pada masa yang sama org yang menasihati kita tu sedang melakukan perkara yg dinasihatkan kepada anda..bagaimana agaknya anda rasa?..Wallahualam..
Moga-moga kita terhindar daripada perkara-perkara yang sebegitu..amin..

p/s : Fikir-fikirkan la..

Thursday, March 22, 2012

TANDA-TANDA HATI YANG MATI

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

sekadar nak berkongsi ni, terbaca kat FB ni.. jom sama2 amik iktibar dan muhasabah diri.. sama2 kita mulakan perubahan sedikit demi sedikit tapi mudah-mudahan berkekalan. InsyaAllah..
jom kita tgk ape tanda-tanda bila hati kita dah mati :

1.BERANI MENINGGALKAN SOLAT.

2.Tenang Tanpa Merasa Berdosa Padahal Sedang Melakukan Dosa Besar.

3.Tidak tersentuh Hatinya bahkan menjauhi Ayat-ayat Al-Quran.

4.Terus menerus Melakukan Maksiat.

5.Sibuknya mengumpat dan buruk sangka.

6.Sangat Benci Mendengar Nasihat Yang Baik Dan Benci Pada Ulama'.

6,Tidak Ada Rasa Takut Akan Peringatan Kematian,Kuburan Dan Akhirat.

7.Gilanya Pada Dunia Tanpa Peduli Dosa.

9.Senang Melihat Orang Susah Dan Menderita dan Benci Melihat Orang Senang.

Me Is In Relationship With...........

Assalamualaikum semua..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. 

Cube dengan ikhlas jawab dalam hati kat sini sape yang sedang dilamun cinta?? hehe..biar Allah je yg tahu ye, lg2 kalau sesiapa yg hanya dpt melihat si "dia" dr jauh je.. besar tau pengorbanan org yg menahan hawa nafsu ni..yaya bukanlah org yg layak bercakap tentang hukum hakam ni.. tp pengalaman boleh mengajar kita jadi dewasa, ajar kita jadi manusia yang lebih matang. bak kata shbt2 pengalaman ni adalah pelajaran paling berharga yg kita x boleh dapat dr pendidikan formal. sesiapa yg pernah ter"bercinta" zaman2 dulu kala, tahniah yaya ucapkan kerana anda berjaya menguatkan hati anda untuk kembali pada title single..tahniah3!!! bukan senang kan?? perjalanan yg perit utk ditempuhi..bak kata org yg patah hati, nak mencintai seseorang kita hanya perlukan seminit tp nak melupakan org yg dicintainya itu boleh jd seumur hidup. betapa penangan cinta ni sgt dasyat..Allah Allah..buat sang pencinta Tuhan yang Maha Satu Tiada Dua nya, yakin la pada janji Allah..

cuba sematkan kata2 semangat ni pada hati kita untuk kuatkan hati bila rasa patah hati tu datang :

-Jika kita berubah untuk menjadi baik kerana Allah, Allah akan menghantar orang-orang yang baik untuk bersama-sama kita..InsyaAllah..

-Do not love the one who doesn't love Allah. If they can leave Allah they will leave you..

-Allah has already written the names of your spouses for you. What you need to work on is your relationship with Allah. He will send her/him to you when you're ready. It is only a matter of time.

Kawan2, bacela jugak blog ni..InsyaAllah anda akan lebih berlapang dada. Allah kan ada.. ^__^

selamattinggal
ada jugak tip bagi mereka yang kepingin menjauhkan diri dari cinta dunia. kat sini2, saye rase anda2 tahu blog ni.tp mana tau terlepas pandang ke, jom bace!
Kunfayakun

p/s : suke konklusi blog tu " cuba kau bercinta dengan Allah, sebab Dia takkan mungkin buat kau kecewa"

Tuesday, March 6, 2012

Entry ini tajuknye merah oren!

Assalamualaikum...

Entry ni tajuk die merah oren sbb nak cerita tntg family day ktorg mase raye cine aritu..dah lame bru nak post, dah berhabuk pun citenye..em, tema family day ni 1st day merah dan 2nd day wane oren..oh suweet la..sangat3 seronok sbb sume ktorg x kenal, pastu boleh je masuk sbb dorg mmg giler2 (bukan gilerr oke?).. oke la malas sudah nak menulis, kite tgk gmbr jela k..hee...

p/s : urutan peristiwa adalah dari gmbr paling akhir..hehe

Ayahanda Jamal+Bonda Jasmah+Ayahanda Nashuri+Bonda kak jijie(xtau name ne..)
adek beradik yg sengal!
 Gmbar Famili Day yg super owesome!!
 oke due org ni mmg sgt over ye, harap paham!




 tgk tu baju yg paling laen tu saye lah~





Tu dia, juara karok kite..caya la abg wan!!



Ape2 pun doa dulu~




cubit nak??


Gmbr ni sgt owesome!!!



ye saye tahu anda hensem, xpayah la buat muke gitu..
 Tentatif Program~





Berduet katenye!




kayak kemana ktorg pun kemana tah..

 





Adek dan Kakak!













sekian tu saje cerita nye..ade mase jumpe lagi.. ^____^

Sunday, February 19, 2012

post ini tiada tajuk..

Assalamualaikum...

Khas buat sahabat2 ku..buat pertama kalinya sy menujukan ini buat semua..buat sesiapa yg pernah mengenaliku, sy meminta maaf atas segala kesalahan2 yg pernah sy lakukan kepada kalian..kalian mmg kawan, sahabat yang baik, malah sgt baik kerana sudi bersahabat dgn insan yg lemah ini..yang x punya apa2 selain hanya menyusahkan..maafkan diri ini ya..andai ada perlakuan ku yg menyusahkan mu, yg menyakiti hati mu, mengguris kalbumu, ikhlas diri yg lemah ini memohon maaf atas kesalahan yg dilakukan itu..xterlintas nak buat itu dengan sengaja..mungkin x berfikir panjang sebelum melakukan itu..dan jika ada yg tidak berkenan dihati tentang diriku ini, jgn segan2 untuk meluahkan nya.. insyaAllah sy positive dan terbuka menerima nya..maaf ya sahabat atas ketelanjuran selama ini..diri ini juga perlukan perubahan jd, ini salah satu permulaan nya..
"Jangan menasihati andai diri xsudi dan xsedia dinasihati" - ya, sy igt itu..

p/s : tolong ya kawan2, maafkan saya..dosa pada Allah sy boleh mohon ampun, tp dosa pd manusia sy cuma boleh minta dengan manusia itu juga..dan manusia itu adalah anda2 semua..wallahualam..

Tuesday, January 3, 2012

Selamat Tahun Baru!!

Assalamualaikum..

lambatnye wish tahun baru yaya..haha..xpela nak buat cmne, ade benda penting yg perlu diselesaikan dulu..yaya dah nak final Khamis ni..jadi ni entry terakhir b4 final exam..xde ape2 dlm ni pun, cume nak wish je..


[1] Selamat tahun baru buat semua org, moga tahun yg mendatang membawa seribu kebaikan buat semua, amin..
[2] Selamat hari lahir Art syg..dah wish by phone, lmbt sikit wish kat blog..(01/01/2012 - oke awk dh 22)
[3] Selamat berfinal utk UMPians!! do ur very best, remember that Allah is always with u..
[4] Selamat buat diri ini, moga menjadi insan yg berguna untuk agama, bangsa dan negara.. tabahkan hati, tenangkan fikiran. semoga berjaya untuk final exam mendatang..aminn

Final2!!!
05/01/2012 - WAN Technology
09/01/2012 - DNS
10/01/2012 - Current issues in ICT
11/01/2012 - Computer Ethics and Policies

p/s : Buat ibu tersayang, adek sgt2 bahagia punya ibu seperti anda..adek doakan ibu sentiasa dalam perlindungan Allah, dipermudahkan segala urusan, moga sejahtera dan bahagia sentiasa..aminn..